Ik was laatst op vakantie in Marokko, in de plaats Rabat. Daar in de buurt ligt een kleiner stadje: Kenitra. Thuis heb ik een lamp hangen die in deze plaats is gemaakt, gekocht bij Ghalia. Omdat veel leveranciers van Marokkaanse lampen zich beroemen op de handgemaaktheid daarvan, was ik zeer benieuwd naar hoe die productie dan in zijn werk gaat.

In Kenitra vond ik na enig rondvragen een lampenmaker: Farid Tahiri. Die was maar al te blij om mij zijn productieproces te laten zien. Omdat ik toevallig binnenliep toen hij pauze hield, dronk ik eerst gezellig een kopje thee met hem. Zo leerde ik ook zijn vrouw en zoon kennen: Khlifia en Halim. Ook zij waren zeer vriendelijk, hoewel Halim een wat stille jongen was. Zijn vader vertelde me dat hij dat altijd was, zeker in het bijzijn van vreemden. Verder kan ik de koekjes van Khlifia ook ten zeerste aanraden. Tijdens de thee liet ik Farid ook een foto zien van de lamp die ik thuis heb hangen (ik durfde hem niet mee te nemen in het vliegtuig, het zou zonde zijn als hij brak). En wat bleek? Hij was degene die mijn lamp gemaakt had! Hij herkende het patroon, en wist dat het van hem was: hij had het zelf namelijk ontworpen.

Daarna begon de rondleiding door de werkplaats van Farid. Ik kreeg écht alles te zien: van het selecteren van de materialen tot de afwerking met de prachtige patronen. Natuurlijk duurt het maken van zo’n schitterende lamp langer dan één dag, dus liet Farid me lampen zien die in de verschillende stadia van de productie zaten. Dit was echt een ambachtsatelier zoals je die thuis in Nederland eigenlijk niet meer ziet, geweldig om te zien.

Als afsluiting van de rondleiding kocht ik een nieuwe lamp van Farid: wie anders dan de maker van mijn vorige lamp kon mij immers beter adviseren over de mooiste toevoeging? Hij had vier lampen die een prachtig lichtpatroon konden vormen in combinatie met mijn andere lamp. Ik koos er een uit, en heb nooit spijt gehad van mijn aankoop. Farid gaf mij zelfs een speciale prijs voor de lamp, en weigerde elke cent die ik boven dat bedrag bood.

Voor diegenen die niet in de planning hebben staan om naar Marokko te gaan, maar tóch zo’n mooie lamp willen: bij Ghalia kun je ook lampen van Farid (en andere Marokkaanse ambachtslieden) kopen. Zij kopen hun waren direct bij de makers, dus zelfs als je geen speciale prijs krijgt aangeboden betaal je niet teveel. En het grootste voordeel is dat de ambachtslieden zélf optimaal profiteren, in plaats van de vele tussenhandelaren.

Comments are closed.