In een inrichting in de Arabische stijl mogen de Arabische lampen niet overgeslagen worden. Verlichting speelt een aanzienlijke rol in de inrichting van een kamer. Zonder de juiste belichting komt een inrichting niet volledig tot haar recht. Kies dan ook voor een verlichting die bij jouw inrichting past.

arabische lampen in de winkel

Veel verschillende type Arabische lampen

Voor een Oosterse inrichting betekent dit dus de keuze voor Arabische lampen. Als je denkt dat je nu klaar bent met het maken van keuzes, dan heb je het mis. Er zijn namelijk heel veel verschillende Oosterse lampen in omloop.

De meeste Arabische lampen worden gemaakt in Marokko en Egypte. Beide lampen uit deze lampen vertonen veel overeenkomsten. Er zitten echter ook verschillen tussen deze twee lampen. Deze verschillen zie je voornamelijk terug in de versiering van de lampen.

Arabische lampen in alle vormen en maten

Of je nu liever de Egyptische of de Marokkaanse lampen hebt; in beide stijlen vind je lampen in verschillende vormen en maten. De vormen zijn afhankelijk van de functie van de lamp. Zo kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat een hanglamp aan de muur er anders uitziet dan een staande lamp voor in de woonkamer.

Oosterse lampen hebben vaak bijzondere en unieke vormen. Toch kun je deze grofweg in de volgende categorieën indelen:

- Hanglampen

- Tafellampen

- Vloerlampen

- Plafondlampen (ook wel een plafonnaire genoemd)

- Kaarshouders

Met deze indeling wordt er enkel gekeken naar de functie en de locatie van de lamp. De vorm van de lampen zijn echter vaak afhankelijk van deze functie. Arabische hanglampen zijn bijvoorbeeld vaak bol van vorm terwijl vloerlampen vaak de vorm van een koepel hebben.

De kaarshouders zijn een soort apart en hebben vaak een afwijkende vorm. Bovendien zijn de kaarshouders vaak van een ander soort materiaal, zoals alabaster, vervaardigd.

Filigrain lampen

De bovenstaande indeling zegt echter niets over het motief en de decoraties van de lampen. De meeste Arabische lampen vallen onder de noemer filigrain lampen. Deze lampen zijn vervaardigd van een metaal als goud, zilver of nikkel en zijn te herkennen aan hun gaatjespatroon.

Het is juist het bijzondere motief van gaatjes, het filigrain, die voor de speciale lichtinval zorgt waar Oosterse verlichting bekend om staat.

Wil je zelf zien hoe deze Arabische lampen in jouw woonkamer zullen staan? Tegenwoordig kun je deze sfeervolle lampen ook gewoon in Nederland bestellen. Verschillende importeurs halen de authentieke lampen uit Marokko en Egypte naar Europa toe.

 

 

 

Comments are closed.